POZOR NA APRÍLOVÉ ŽERTY!

POZOR NA APRÍLOVÉ ŽERTY!

Existují případy aprílových žertů, které vedly až k právním následkům nebo soudním řízením. Na pár z nich se teď podíváme.

◾ Ředitel řeckého ústavu geodynamiky a uznávaný seismolog Akis Tselentis čelil možnému obvinění za aprílový žert na sociálních sítích. Státní zástupce nařídil provést předběžné vyšetřování ohledně jeho příspěvku na Facebooku, který se týkal možného brzkého konce ostrova Santorini. Úřady se obávaly, že Tselentis mohl šířit nepravdivé a zavádějící informace.

V aprílovém příspěvku, který vědec publikoval, začínal slovy: “Situace pro ostrov Santorini nevypadá příliš růžově.” Tvrdil v něm, že seismologové zaznamenali odtok magmatu z dolní části sopky. To by mohlo vést k větší pravděpodobnosti vzniku obrovské díry místo sopky, která by “pohltila vodu z Egejského moře” a samotný ostrov, uváděl v lehce humorném příspěvku.

◾ Jedním z nejznámějších případů tohoto druhu je tzv. “Spaghetti-strom” v televizním pořadu BBC Panorama v roce 1957. V této epizodě předstírali, že italští zemědělci pěstují těstoviny na stromech, což vedlo k mnoha dotazům a diskusím. I když se jednalo o jasný aprílový vtip, někteří diváci ho brali vážně, což vyvolalo rozruch.

◾ Dalším příkladem je žert, který v roce 1998 vymyslel jeden švédský novinář. Ten napsal falešný článek do švédského deníku Dagens Nyheter, ve kterém tvrdil, že kvůli změně směru rotace Země bude mít každý švédský občan méně zemědělské půdy. Tento žert vyvolal obavy u mnoha lidí a dokonce i u švédských politiků. Novinář později čelil kritice a někteří lidé požadovali jeho potrestání.

◾ Dalším zajímavým případem byla aprílová lež z roku 2008, kdy britský deník The Guardian publikoval článek tvrdící, že skotská vláda plánuje vypustit 5000 “nájemných panda medvědů” do skotské krajiny, aby podpořila ekonomiku tím, že by se turisté chtěli podívat na tyto exotické zvířata. Tato falešná zpráva vyvolala smích a zábavu, ale také ukázala, jak mohou lidé uvěřit věcem, které jsou představeny věrohodným způsobem, ačkoli jsou zcela absurdní.

◾ Dalším zajímavým příkladem je případ z roku 2013, kdy se v australském deníku Sydney Morning Herald objevila zpráva, že operní dům v Sydney bude přestavěn ve tvaru hamburgerského sendviče, což bylo prezentováno jako plán architekta Jørna Utzona. Tato falešná zpráva byla rychle odhalena jako aprílový žert, ale opět ukazuje, jak mohou média a veřejnost reagovat na zprávy, které se zdají být neuvěřitelné.

Tyto příklady ilustrují, že aprílové žerty mohou být velmi kreativní a zábavné, ale je důležité mít na paměti, že některé z nich mohou mít i vážné důsledky a mohou být vnímány různě, včetně právních následků či kontroverzí.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.