BaiRBIE.me A DALŠÍ MOBILNÍ APLIKACE NA KTERÉ SI DÁT POZOR

Barbie trend, který vypukl novým Barbie filmem, nezůstal pouze u filmu, ale zasáhl i svět mobilních aplikací. Aplikace BaiRBIE.me Vám s pomocí Vaší fotky vytvoří Vaši vlastní Barbie panenku.

Aplikace je velkým lákadlem pro mnohé milovníky Barbie, jelikož po nahrání fotky, vyplnění charakteristických rysů jako je barva pleti nebo vlasů, a zadání e-mailové adresy Vám aplikace vytvoří Vaši vlastní Barbie panenku, která je označena vodoznakem. Pro odstranění vodoznaku je následně potřeba přes platební bránu zadat další osobní údaje a zaplatit 2 dolary.

“Zadáním potřebných informací tak ztrácíte veškerou kontrolu nad svými osobními údaji a v současnosti není jasné, co se následně s Vašimi osobními údaji stane.”

Dle dostupných informací je však potřeba dát si na aplikaci pozor, jelikož podmínky aplikace nesplňují evropské nařízení o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Zadáním potřebných informací tak ztrácíte veškerou kontrolu nad svými osobními údaji a v současnosti není jasné, co se následně s Vašimi osobními údaji stane. Mohlo by tak dojít například k situaci, kdy by tvůrci aplikace prodali Vaše osobní údaje, které získali při vytváření Vaší Barbie panenky.

“Aplikace mimo jiné sleduje i pohyb vaše telefonu a může rozklíčovat Vaše uložená hesla. “

BaiRBIE.me není jediná aplikace, která vzbuzuje pochyby o tom, jak zachází s osobními údaji svých uživatelů. Podobné pochybnosti se v posledních letech objevují i u velmi populární aplikace TikTok. 

Australská kyberbezpečností společnost Internet 2.0 provedla detailní rozbor aplikace TikTok, který odhalil, že aplikace nemá přístup pouze k videím, které nahrajete a osobním údajům, které aplikaci poskytnete (jméno, příjmení, věk). Aplikace mimo jiné sleduje i pohyb vaše telefonu, zná Vaše telefonní číslo, má přístup i k Vašim kontaktům, kde jsou uložené údaje o Vašich přátelích, i kalendáři a může rozklíčovat Vaše uložená hesla. 

Samozřejmě to, že aplikace TikTok sbírá i bez Vašeho svolení nejrůznější data není ojedinělé, jelikož těmto podezřením a kritice čelí opakovaně i ostatní populární aplikace jako Facebook nebo Google. Situace u aplikace TikTok je však jiná, jelikož jejím provozovatelem je čínská společnost a objevují se obavy, že by provozovatel mohl poskytovat Vaše osobní údaje čínským bezpečnostním službám. Veškeré čínské firmy mají totiž ze zákona povinnost s čínskými bezpečnostními složkami spolupracovat. V případě, že by si tak čínské bezpečnostní složky vyžádaly veškeré osobní údaje o všech uživatelů aplikace TikTok, je provozovatel tyto údaje povinen poskytnout. 

Před aplikací varovala i společnost ESET, slovenská kyberbezpečností společnost, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnosti, i šéf české bezpečnostní informační služby, který v souvislosti s aplikací vyjádřil své pochybnosti o tom, zda jsou osobní údaje uživatelů u provozovatele aplikace v bezpečí. Aplikací TikTok se začala již v roce 2021 také zabývat i irská Komise pro ochranu dat, která jako hlavní regulátor této aplikace v EU zahájila dvě vyšetřování této čínské aplikace. Jedno vyšetřování je zaměřeno na zpracování osobních údajů uživatelů mladších 18 let a druhé se zaměřuje na přesun osobních údajů do Číny. Veškerá šetření irské Komise však trvají poměrně dlouhou dobu, a tak si na finální verdikt budeme muset ještě nějakou dobu počkat. 

V minulosti irská Komise pro ochranu dat již například udělila za špatné zacházení s osobními údaji poměrně vysokou pokutu společnosti WhatsApp. Irská Komise tehdy odhalila, že aplikace WhatsApp předává osobní údaje svých uživatelům ostatním aplikacím spadajícím pod společnost Facebook (dnes Meta). V květnu letošního roku taktéž irská Komise udělila pokutu ve výši 1,2 miliard eur již zmíněné společnosti Meta, a to za odesílání informací o uživatelích do Spojených států prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Aplikace TikTok a BaiRBIE.me nejsou jediné aplikace, na které je potřeba si dát pozor. Obecně byste měli být obezřetní při používání jakýchkoliv aplikací a měli byste si vždy překontrolovat, jaké údaje o Vás bude daná aplikace shromažďovat. Nejlepší volbou je poskytovat aplikacím absolutní nutné minimum osobních údajů a v případě, že by po Vás aplikace požadovala větší množství osobních údajů, které pro fungování aplikace ani nejsou potřeba, je lepší zpozornět a dané osobní údaje neposkytnout.

KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

Řešíte stejný nebo podobný právní problém?
Napište nám.